Informatie

Vloerdelen

Vloerdelen vind je in allerlei soorten en maten. Je hebt houten vloerdelen, maar ook van laminaat. Een vloerdeel van hout kan onbehandeld of behandeld zijn en leverbaar in alle soorten en maten. Het houtsoort, de houtdikte, de legwijze en de behandeling van de vloer bepaalt uiteindelijk de uitstraling van de vloerdelen. Holtz Vloeren levert vele massief houten planken en vloerdelen.

Neem contact op!


Vloerdelen, verschillende soorten

Vloerdelen is een verzamelnaam die gebruikt wordt om houten vloerdelen of laminaat vloerdelen aan te duiden. Het begrip wordt niet voor bijvoorbeeld tegels of plavuizen gebruikt. Vloerdelen zijn gemaakt van hout of laminaat, en zijn in ieder geval stevig en niet buigzaam zoals zeil of vloerbedekking. Tegenwoordig zijn er ook pvc vloerdelen. Deze vloerdelen lijken nog het meeste op laminaat. Ze zijn ook stevig en niet buigzaam zoals zeil of vloerbedekking. Zolang er door mensen in huizen wordt geleefd worden er al vloerdelen gebruikt om comfortabel op te kunnen leven. Het voordeel van vloerdelen op de bestaande vloer is dat vooral het leefcomfort hoger is dan wanneer er geen vloerdelen in de gebruiksruimtes liggen.

De vloer voelt warmer aan, is gemakkelijk schoon te maken, ziet er mooier uit, met houten vloerdelen.

Massief houten vloerdelen (planken)

Van oudsher worden houten- en laminaatvloerdelen in woon- en andere gebruiksruimtes gebruikt. Massief houten vloerdelen worden al zolang gebruikt als de mens gebruikruimtes voor de mens bouwt. Hout is goed voorradig, goedkoop en duurzaam. Doordat het hard en sterk is, is het makkelijk schoon te maken en hoeft het niet te worden vervangen.

Hieronder een voorbeeld van een massiefhouten planken vloer met wisselende breedtes. De vloer is afgewerkt met olie. Massief houten vloerdelen bestaan uit massief hout. Dit betekent dat wanneer u een massief houten eiken vloer heeft, de vloer alleen is gemaakt van eikenhout. De vloerdelen zijn niet opgebouwd uit lagen.

Multiplanken, Lamelparket

Naast massief houten vloerdelen bestaan er ook niet massieve vloerdelen. De niet massieve vloerdelen zijn opgebouwd uit lagen. De niet massieve vloerdelen zijn in verschillende systemen verkrijgbaar. De bekendste zijn de lamelparket en multiplank, ook wel combiplank en duoplank genoemd. De opbouw van de verschillende soorten meerlaagsvloerdelen varieert van 2 tot 3 lagen en soms nog meer lagen. Het belangrijkste voordeel van de meerlaagsvloerdelen is vooral dat de meerlaagsvloerdelen minder krimpen en uitzetten door het respectievelijk af- en toenemen van de luchtvochtigheid in vergelijking met massief houten vloerdelen. 

De lamelparket plank heeft een drielaags opbouw en bestaat al ongeveer 50 jaar in de vorm zoals hij nog steeds wordt gemaakt. De lamelparket plank is opgebouwd uit 3 lagen waarvan de middelste laag bestaat uit dwarse stukje hout.  De multiplank bestaat uit 2 lagen waarvan de onderste laag gemaakt is van multiplex, dat vaak afkomstig is uit Rusland. In Rusland staat een enorme hoeveelheid naaldbomen die gebruikt worden om multiplex van te maken. De toplaag van beide planken is gemaakt van willekeurig welke houtsoort dan ook. Eiken is de meest gebruikte toplaag, naast jatoba, beuken en afzelia.

Parket

Nederland is een echt houten vloerdelen land. Hierboven zijn reeds de vloerplanken besproken. De vloerplanken zijn van oudsher, vanaf 1600 tot heden, bedoeld voor de iets minder chique ruimtes in huis. De parketstroken en tapisvloeren die vaak in een motief gelegd worden, werden en worden nog steeds in de chique ontvangst ruimtes gebruikt. De parket stroken en tapisstroken zijn vaak niet breder dan 9 cm en niet langer dan 120 cm. Parket is vaak 2cm dik en rondom voorzien van veer en groef. Omdat het hout relatief smal is is de werking van het hout goed te controleren en kunnen er van de stroken heel goed bijvoorbeeld visgraat vloeren worden gelegd. 

Naast parketstroken bestaan alleen in Nederland ook nog de tapisstroken.  Tapis heeft dezelfde afmetingen als parket behalve dat het dunner is en geen veer en groef rondom heeft. De tapisstroken zijn ongeveer 6 tot 9 mm dik en worden verlijmd en genageld op een houten tussen vloer. Tapis is een Nederlandse uitvinding, al doet de naam anders vermoeden. Tapis wordt alleen in Nederland gelegd, en heel langszaam aan begint het buitenland het systeem ook een beetje te leren kennen. Het voordeel van tapis op parket is dat tapis nog minder krimpt en uitzet in vergelijking met parket. Met tapis is dus een nog strakkere nagenoeg niet "werkende" vloer te bewerkstelligen.

Tapisstroken

Een tapisvloer heeft een dunnere totale opbouw dan een massief houten stroken parket vloer. Daarom is en tapisvloer ook heel geschikt voor op vloerverwarming. Dat de tapisvloer is opgebouwd uit meerdere lagen is ook heel gunstig voor de verdeling van krachten over de verschillende lagen van de tapis vloer indien op vloerverwarming verlijmd.

Hieronder ziet u Holtz bezig met het verlijmen en vernagelen van een tapis vloer op vloerverwarming. Links ziet u de eiken mozaik tussenvloer, en rechts ziet u de tapis stroken, rechtgelegd. Het bruine materiaal is lijm. De tapisvloer kan ook in een planken vloerdelen uitstraling geleverd worden. De tapis heet dan bourgogne.

Laminaat

Naast vloerdelen die van hout zijn gemaakt, zijn er nog de vloerdelen die gedeeltelijk van hout worden gemaakt en voor het grootste gedeelte uit kunsthars bestaan; Laminaat.
Laminaat is een imitatieproduct gebaseerd op houten vloerdelen. Alle soorten houten vloerdelen zijn geimiteerd in een laminaat uitvoering. Zelfs een visgraat vloer is in laminaat uitvoering te krijgen. Laminaat is zeer slijtvast, onderhoudsvriendelijk, makkelijk schoon te maken, relatief voordelig en mooi. De nieuwste modellen lijken steeds meer op echt hout, ookal is dat natuurlijk nooit helemaal mogelijk.